Quantcast
Channel: MedLive » Imagistica
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13

Importanta RMN-ului in diagnosticarea corecta a pacientilor. Dr Macovei Tinel, medic specialist radiologie si imagistica medicala: Putem sa facem o investigatie de coloana si sa ajungem la un diagnostic complet diferit

0
0

Cand este recomandat RMN-ul? Care sunt avantajele RMN-ului 3T? Dr. Macovei Tinel, medic specialist radiologie și imagistică medicală, Hyperclinica MedLife Constanța, raspunde la aceste intrebari si da exemple concrete in care pacientii sunt diagnosticati corect cu ajutorul RMN-ului.

Ce este o investigatie imagistica cu un aparat de rezonanta magnetica?

Este una dintre modalitatile pe care noi le folosim pentru a ajuta la diagnosticarea unor boli.

Pe langa rezonanta magnetica se mai foloseste si computer tomografia, radiografia si ultrasonografia sau ecografia, dar rezonanta magnetica este cea mai noua tehnica radiolog-imagistica. Nu foloseste raze X, deci nu iradiaza.

Are o rezolutie spatiala si temporala, un contrast mult mai bun pe anumite segmente ale corpului, spre exemplu pentru neurologie, pentru investigatiile care sunt necesare pentru stabilirea unui diagnostic cranio cerebral. RMN-ul este de electie in astfel de investigatii.

Cand este recomandat RMN-ul?

In afectiunile coloanei vertebrale, in afectiunile reumatologice si chiar si ortopedice, la nivelul articulatiilor, cum ar fi genunchiul, umarul, dar si articulatii mai mici, glezna, picior, mana.

Tipuri de aparate cu rezonanta magnetica

Clasificarea cea mai generala este in functie de puterea, de campul magnetic pe care il face aparatul si de ultima generatie este acesta de 3T sau mai exista si de 7T,  dar sunt folosite numai in cazuri experimentale.

Avantajele RMN-ului 3T

Avem un contrast mai mare pe anumite regiuni si investigatiile ca si durata au un timp mai scurt, dar in principal este contrastul dintre tesuturi. Ne ajuta sa vedem mult mai bine anumite leziuni, leziuni mai mici, care nu se vad pe RMN-urile de 1,5T sau cu puteri mai mici.

Cazuri concrete in care pacientii sunt diagnosticati corect

Am avut un pacient care a fost la un medic oftalomolog, pentru o afectiune oculara. A fost trimis la RMN si i-am depistat o fistula carotido – cavernoasa, o comunicare intre un vas arterial si un sistem venos la nivelul creierului.

Am trimis pacientul mai departe pentru ca RMN-ul in acest caz doar diagnosticheaza, este capabil sa spuna, ‘da, este asa ceva’ sau ‘nu, nu este asa ceva’. Pentru tratament se folosesc alte metode, cum ar fi angiografia clasica.

Spre exemplu, am avut un pacient venit pentru o durere de coloana lombara. La examinarea de coloana lombara se mai prinde si o parte din tesuturile moi, spre exemplu din rinichi. Am vazut niste chisturi pe rinichi, l-am trimis la un uro CT si la uro CT s-a depistat si cauza durerii, care era un neoplasm pancreatic. Deci, putem sa facem o investigatie de coloana si sa ajungem la un diagnostic complet diferit.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 13

Latest Images

Trending Articles